Szafa do sezonowania ryb typu FISH

Pobierz Katalog   katalog

Szafy do sezonowania ryb

Starzenie ryb na sucho to innowacyjna technika, nowy sposób pojmowania spożycia ich mięsa. Ma na celu koncentrację smaków, miękkość mięsa i otrzymania wysokiej jakości surowców. Technika jest podobna do dojrzewania mięsa, nawet jeśli ryba ma inne cechy, dotyczące przede wszystkim tekstury tkanki mięśniowej, jest mniej gęsta i o innej strukturze niż pozostałe gatunki.

FISH to idealne narzędzie dla tych, którzy chcą w bezpieczny i profesjonalny sposób poświęcić się wyłącznie dojrzewaniu ryb. Pomoc ekspertów z branży gastronomicznej i dojrzewania ryb, w połączeniu z doświadczeniem w profesjonalnym chłodnictwie, pozwoliły na zbudowanie solidnego i wysoce profesjonalnego urządzenia. Szafa do sezonowania ryb to wsparcie, które dostarczy różne receptury specjalnie dedykowane do starzenia mięsa ryb na sucho.

Wybierasz odpowiedni program do dojrzewania mięsa ryb na sucho, a szafa zajmie się resztą.

Szafa do sezonowania ryb typu FISH

WYMIARY SZAF

Pojedyncze drzwi model 400: dł. 600 x gł. 600 x wys. 1935 mm

Pojedyncze drzwi. model 700: dł. 750 x gł. 850 x wys. 2080 mm

Podwójne drzwi model 1500: dł. 1500 x gł. 850 x wys. 2080 mm

STANDARDOWE WYPOSAŻENIE

Model 400: 2 półki druciane ze stali nierdzewnej 480x480, jedna szyna na ryby z 2 hakami

Model 700: 3 ółki druciane ze stali nierdzewnej 530x650, jedna szyna na ryby z 2 hakami

Model 1500: 6 półkek drucianych ze stali nierdzewnej 530x650, dwie szyny na ryby z 2 hakami

Szafa do sezonowania ryb typu FISH

Ryby, które mają być poddane dojrzewaniu, muszą być najwyższej jakości i należy zadbać o utrzymanie łańcucha chłodniczego.

Przygotowanie ryby

Najdelikatniejszą częścią procesu dojrzewania ryb jest właśnie faza poświęcona przygotowaniu mięsa do dojrzewania. Wymagana jest wiedza, doświadczenie i profesjonalizm, ponieważ ryby muszą być wypatroszone i oskalowane w sposób chirurgiczny, aby wyeliminować obszary ryby, które mogą w jakiś sposób ulec pogorszeniu z powodu rozwoju bakterii organicznych.

Po tym delikatnym i ściśle kontrolowanym procesie ryby można odłożyć do szafy do dojrewnia typ Fish, której panuje temperatura w zakresie od zera do dwóch stopni Celsjusza. Oczywiście idealny punkt dojrzewania różni się w zależności od gatunku.

Co dzieje się z rybą po wysuszeniu?

Ryby dojrzewające lub ryby dojrzewające na sucho nie wysychają i ale zmieniają swoją strukturę nabierając miękkiej konsystencji dzięki enzymom rozluźniającym sztywne mięśnie. Do tego należy dodać koncentrację smaku i zmianę koloru na zewnątrz, który nabierze ciemniejszych tonów.

PANEL STEROWANIA

Intuicyjny i łatwy w obsłudze panel sterowania z kolorowym ekranem dotykowym z zaawansowanymi funkcjami sterowania.

Szafa do sezonowania ryb typu FISH

CECHY FUNKCJONALNE

  • 3 gotowe receptury, programowalne do 4 różnych faz dla każdego przepisu
  • 10 w pełni konfigurowalnych przepisów
  • Parametry kontrolowane dla każdej fazy
  • Rejestracja danych i alarmów HACCP
  • Szybkie ustawienie i wizualizacja temperatury i wskaźnik wilgotności
  • Ręczna lub czasowa aktywacja bakteriobójczej lampy UVC
  • Połączenie Wi-Fi do zdalnej wizualizacji i sterowania
  • itp

Szafa do sezonowania ryb typu FISH - FILM