Regały sklepowe na owoce i warzywa
Zdrowie i dobre samopoczucie to nowe słowa kluczowe, tj. konsumenci coraz bardziej zwracają uwagę na naturalną, organiczną i zieloną żywność. Zmieniły się gusta i nawyki konsumpcyjne, a wraz z nimi zmieniły się trendy zakupowe w dziale owoców i warzyw. Stają się one coraz bardziej impulsywne i mniej zaprogramowane.
Wprowadzenie świeżych produktów jest kluczem do sukcesu i zmiany przyzwyczajeń konsumpcyjnych z ukierunkowaniem na jakość.
Wykorzystanie w produkcji regałów na warzywa-owoce materiałów takich jak drewno, palety pomoże w projektowaniu specjalnych, nawiązujących do natury stref. Ich zastosowanie uczyni ekspozycje przyjazne klientom i środowisku co przyciągnie ich uwagę i pomoże w dokonywaniu zakupów.
Optymalizacja przestrzeni
Zastosowanie ekspozycji w pionie pozwala na zoptymalizowanie przestrzeń i uporządkowanie układ towarów. Pochylone ekspozytory uwzględniają ergonomię zakupów, dzięki czemu produkt jest bardziej osiągalny, wyeksponowany i miły dla oka kupującego.
Najlepsza organizacja ekspozycji warzyw i owoców w oparciu o ich sezonowość
Wszystkie oferowane regały, wyspy i stoły przeznaczone do prezentacji owoców i warzyw wyróżniają się możliwością konfiguracji pod względem wysokości, szerokości i głębokości. Takie rozwiązania umożliwiają detalistom lepszą organizację ekspozycji produktów zgodnie z ich sezonowością. Przykładem są szuflady np. na warzywa korzenne, ziemniaki, umieszczone w dolnej części ekspozytora, które działają również jako zamykające fronty. W ten sposób można wykorzystać 3 lub 4 poziomy wystawowe, zajmując taką samą przestrzeń ekspozycyjną w porównaniu do standardowych ekspozytorów.
Napędzaj impulsowe zakupy warzyw i owoców
Ekspozytory dynamiczne, takie jak kosze, kozły lub stoły na kółkach w umieszczone w wybranych strefach, podkreślają produkty o wyższej cenie i wartości. Są zarazem wsparciem zakupów impulsowych. Są też idealnym rozwiązaniem do wytyczanie pasów ruchu i ścieżek dla klientów.
Higiena jest najważniejsza
Jedna z możliwych konfiguracji przewiduje zastosowanie blatów i pleców ze stali nierdzewnej.
Ten materiał jest łatwy do utrzymania czystości, nie ulega korozji, zapewnia maksymalną higienę.
Dzięki modułowemu systemowi, sprzedawca możliwość demontażu i ponownego montażu różnych strefach.
Dodaj oświetlenie kolorowym produktom na ekspozycji
Świeże produkty, specjalnej troski, wymagają i specyficznego oświetlenia.
Każdy rodzaj towaru wymaga w rzeczywistości innego oświetlenia zależnego od intensywności, temperatury i koloru. Oświetlenie LED również jest zalecane jako optymalne rozwiązanie ze względu na brak emisji UV i wydzielane ciepło.
Podsumowanie
Tylko przy odpowiednim połączeniu projektu aranżacji, wyposażenia i oświetlenia, dział owocowo-warzywny sklepu uwiedzie i podbije konsumentów, którzy na stałe będą wracali i dokonywali zakupów.