Szafy do sezonowania ryb
Starzenie ryb na sucho to innowacyjna technika, nowy sposób pojmowania spożycia ich mięsa. Ma na celu koncentrację smaków, miękkość mięsa i otrzymania wysokiej jakości surowców. Technika jest podobna do dojrzewania mięsa, nawet jeśli ryba ma inne cechy, dotyczące przede wszystkim tekstury tkanki mięśniowej, jest mniej gęsta i o innej strukturze niż pozostałe gatunki.
FISH to idealne narzędzie dla tych, którzy chcą w bezpieczny i profesjonalny sposób poświęcić się wyłącznie dojrzewaniu ryb. Pomoc ekspertów z branży gastronomicznej i dojrzewania ryb, w połączeniu z doświadczeniem w profesjonalnym chłodnictwie, pozwoliły na zbudowanie solidnego i wysoce profesjonalnego urządzenia. Szafa do sezonowania ryb to wsparcie, które dostarczy różne receptury specjalnie dedykowane do starzenia mięsa ryb na sucho.
Wybierasz odpowiedni program do dojrzewania mięsa ryb na sucho, a szafa zajmie się resztą.
WYMIARY SZAF
Pojedyncze drzwi model 400: dł. 600 x gł. 600 x wys. 1935 mm
Pojedyncze drzwi. model 700: dł. 750 x gł. 850 x wys. 2080 mm
Podwójne drzwi model 1500: dł. 1500 x gł. 850 x wys. 2080 mm
STANDARDOWE WYPOSAŻENIE
Model 400: 2 półki druciane ze stali nierdzewnej 480x480, jedna szyna na ryby z 2 hakami
Model 700: 3 ółki druciane ze stali nierdzewnej 530x650, jedna szyna na ryby z 2 hakami
Model 1500: 6 półkek drucianych ze stali nierdzewnej 530x650, dwie szyny na ryby z 2 hakami
Ryby, które mają być poddane dojrzewaniu, muszą być najwyższej jakości i należy zadbać o utrzymanie łańcucha chłodniczego.
Przygotowanie ryby
Najdelikatniejszą częścią procesu dojrzewania ryb jest właśnie faza poświęcona przygotowaniu mięsa do dojrzewania. Wymagana jest wiedza, doświadczenie i profesjonalizm, ponieważ ryby muszą być wypatroszone i oskalowane w sposób chirurgiczny, aby wyeliminować obszary ryby, które mogą w jakiś sposób ulec pogorszeniu z powodu rozwoju bakterii organicznych.
Po tym delikatnym i ściśle kontrolowanym procesie ryby można odłożyć do szafy do dojrewnia typ Fish, której panuje temperatura w zakresie od zera do dwóch stopni Celsjusza. Oczywiście idealny punkt dojrzewania różni się w zależności od gatunku.
Co dzieje się z rybą po wysuszeniu?
Ryby dojrzewające lub ryby dojrzewające na sucho nie wysychają i ale zmieniają swoją strukturę nabierając miękkiej konsystencji dzięki enzymom rozluźniającym sztywne mięśnie. Do tego należy dodać koncentrację smaku i zmianę koloru na zewnątrz, który nabierze ciemniejszych tonów.
PANEL STEROWANIA
Intuicyjny i łatwy w obsłudze panel sterowania z kolorowym ekranem dotykowym z zaawansowanymi funkcjami sterowania.
CECHY FUNKCJONALNE
- 3 gotowe receptury, programowalne do 4 różnych faz dla każdego przepisu
- 10 w pełni konfigurowalnych przepisów
- Parametry kontrolowane dla każdej fazy
- Rejestracja danych i alarmów HACCP
- Szybkie ustawienie i wizualizacja temperatury i wskaźnik wilgotności
- Ręczna lub czasowa aktywacja bakteriobójczej lampy UVC
- Połączenie Wi-Fi do zdalnej wizualizacji i sterowania
- itp