Szafa do sezonowania
typu Fish

Typ Fish

Starzenie ryb na sucho to innowacyjna technika, nowy sposób pojmowania spożycia ich mięsa. Ma na celu koncentrację smaków, miękkość mięsa i otrzymania wysokiej jakości surowców. Technika jest podobna do dojrzewania mięsa, nawet jeśli ryba ma inne cechy, dotyczące przede wszystkim tekstury tkanki mięśniowej, jest mniej gęsta i o innej strukturze niż pozostałe gatunki.

FISH to idealne narzędzie dla tych, którzy chcą w bezpieczny i profesjonalny sposób poświęcić się wyłącznie dojrzewaniu ryb. Pomoc ekspertów z branży gastronomicznej i dojrzewania ryb, w połączeniu z doświadczeniem w profesjonalnym chłodnictwie, pozwoliły na zbudowanie solidnego i wysoce profesjonalnego urządzenia. Szafa do sezonowania ryb to wsparcie, które dostarczy różne receptury specjalnie dedykowane do starzenia mięsa ryb na sucho.

Typ Fish

Wyposażenie wewnętrzne Fish

Przygotowanie ryby typ Fish

Ryby, które mają być poddane dojrzewaniu, muszą być najwyższej jakości i należy zadbać o utrzymanie łańcucha chłodniczego.

Przygotowanie ryby

Najdelikatniejszą częścią procesu dojrzewania ryb jest właśnie faza poświęcona przygotowaniu mięsa do dojrzewania. Wymagana jest wiedza, doświadczenie i profesjonalizm, ponieważ ryby muszą być wypatroszone i oskalowane w sposób chirurgiczny, aby wyeliminować obszary ryby, które mogą w jakiś sposób ulec pogorszeniu z powodu rozwoju bakterii organicznych.

Po tym delikatnym i ściśle kontrolowanym procesie ryby można odłożyć do szafy do dojrewnia typ Fish, której panuje temperatura w zakresie od zera do dwóch stopni Celsjusza. Oczywiście idealny punkt dojrzewania różni się w zależności od gatunku.

Szafa do sezonowania Cechy funkcjonalne

Co dzieje się z rybą po wysuszeniu?

Ryby dojrzewające nie wysychają ale zmieniają swoją strukturę nabierając miękkiej konsystencji dzięki enzymom rozluźniającym sztywne mięśnie. Do tego należy dodać koncentrację smaku i zmianę koloru na zewnątrz, który nabierze ciemniejszych tonów.

  • 3 gotowe receptury, programowalne do 4 różnych faz . dla każdego przepisu
  • 10 w pełni konfigurowalnych przepisów
  • Parametry kontrolowane dla każdej fazy
  • Rejestracja danych i alarmów HACCP
  • Szybkie ustawienie i wizualizacja temperatury i wskaźnik wilgotności
  • Ręczna lub czasowa aktywacja bakteriobójczej lampy UVC
  • Połączenie Wi-Fi do zdalnej wizualizacji i sterowania

Intuicyjna i łatwa obsługa Panel dotykowy fishouch

Panel sterowania

Panel sterowania

Intuicyjny i łatwy w obsłudze panel sterowania z kolorowym ekranem dotykowym z zaawansowanymi funkcjami sterowania.

Szafy do sezonowania
Realizacje

Szafy do sezonowania Dane techniczne

WYMIARY SZAF

  • Pojedyncze drzwi model 400: dł. 600 x gł. 600 x wys. 1935 mm
  • Pojedyncze drzwi. model 700: dł. 750 x gł. 850 x wys. 2080 mm
  • Podwójne drzwi model 1500: dł. 1500 x gł. 850 x wys. 2080 mm

STANDARDOWE WYPOSAŻENIE

  • Model 400: 2 półki druciane ze stali nierdzewnej 480x480, jedna szyna na ryby z 2 hakami
  • Model 700: 3 półki druciane ze stali nierdzewnej 530x650, jedna szyna na ryby z 2 hakami
  • Model 1500: 6 półkek drucianych ze stali nierdzewnej 530x650, dwie szyny na ryby z 2 hakami
 

Szafa do sezonowania ryb typu Fish