Jak eksponować w ladzie chłodniczej świeże mięso nie tracąc jego walorów smakowych i wizualnych

Firma ITALFROST oferuje lady chłodnicze produkcji włoskiej firmy CRIOCABIN. Lady cechuje najnowszy design oraz doskonała prezentacja produktów żywnościowych.

Podstawową zasadą w ekspozycji mięsa w ladzie chłodniczej jest utrzymanie wysokiej wilgotności w jego otoczeniu. Dlatego też niezbędny jest wybór urządzenia, które pozwoli utrzymać walory świeżego mięsa przez wile godzin i co pozwoli nam na uniknięcie efektów osuszki, ciemnienia oraz utraty walorów wizualnych. Oczywiście należy dobrać odpowiednią temperaturę dla mięsa, która waha się w granicach + 1/+30C. Niższa temperatura i wysoka wilgotność powoduje zalodzenie parownika.

W tym wypadku lada powinna być wyposażona w elektryczne jego rozmrażanie. Celem przejrzystości ekspozycji oraz oddzielenia poszczególnych rodzajów mięsa, winny być zastosowane szklane podziałki ruchome, które można dowolnie ustawiać w zależności od ekspozycji poszczególnego asortymentu. Segment lady przeznaczonej do mięsa powinien być oddzielony stałą szklaną podziałką od sąsiadujących segmentów celem uniknięcia zafałszowania temperatury. Oprócz temperatury bardzo ważnym czynnikiem wpływającym na jakość mięsa jest wilgotność panująca w jego otoczeniu. Producent opracował różne systemy zapewniające optymalne warunki do ekspozycji i sprzedaży świeżego mięsa.

W pierwszym systemie chłodzenia zastosowano powiększony o 33% parownik o specjalnej budowie, odpowiednich średnicach rur i ich zwiększonej ilości, co skutkuje wyższą o 30% sprawnością. Dzięki takiej budowie, wilgotność względna powietrza wewnątrz lady wynosi do 60% przy założonych, podanych wyżej temperaturach. System ten dostępny jest w ladach chłodniczych ENIXE i ELECTA. Następnym rozwiązaniem jest system nazwany S CONCEPT, dostępny w ladzie ETOILE , EVODUE i ENIXE. Jest to system grawitacyjny, który polega na zastosowaniu parownika zamontowanego pod blatem roboczym, oraz zintegrowaniu powierzchni ekspozycyjnej z ciągiem rurek z czynnikiem chłodniczym (pod powierzchnią na której eksponowane jest mięso), a w których ciśnienie czynnika chłodniczego sterowane jest za pomocą zaworu.

Takie rozwiązanie pozwala na utrzymanie w ladzie wilgotności względnej do 75%. Trzecie rozwiązanie G CONCEPT, dostępne w ladzie chłodniczej ETOILE, to połączenie dwóch poprzednich tj. niewielkie wentylatory wymuszają powolny ruch powietrza, a parownik i system zintegrowanych z ekspozycją rurek zapewnia stałą temperaturę. Dzięki niewielkiej prędkości schłodzonego powietrza, można prowadzić kontrolę wilgotności i temperatury. W tym systemie niecelowe jest stosowanie odmrażania, a mięso może w nim pozostawać na noc. Wilgotność względna w ladzie chłodniczej z tym systemem waha się od 80 do 85% dla w wyżej podanych temperatur.

Uwaga! Wszystkie lady, ze względu na środowisko kwaśne wykonane są ze stali nierdzewnej INOX AISI304, a parowniki zabezpieczone przed rozkładem, w procesie kataforezy. Celem podkreślenia barwy mięsa zastosowano specjalne oświetlenie CRIOLED.

Zadbajcie o prezentację i świeżość sprzedawanego mięsa, a zostanie to docenione przez klientów i zwiększa się obroty.