Jak eksponować w ladzie chłodniczej świeże mięso nie tracąc jego walorów smakowych i wizualnych.

Firma ITALFROST oferuje lady chłodnicze produkcji włoskiej firmy CRIOCABIN. Lady cechuje najnowszy design oraz doskonała prezentacja produktów żywnościowych.

Podstawową zasadą w ekspozycji mięsa w ladzie chłodniczej jest utrzymanie wysokiej wilgotności w jego otoczeniu. Dlatego też niezbędny jest wybór urządzenia, które pozwoli utrzymać walory świeżego mięsa przez wile godzin i co pozwoli nam na uniknięcie efektów osuszki, ciemnienia oraz utraty walorów wizualnych. Oczywiście należy dobrać odpowiednią temperaturę dla mięsa, która waha się w granicach + 1/+30C. Niższa temperatura i wysoka wilgotność powoduje zalodzenie parownika.

W tym wypadku lada powinna być wyposażona w elektryczne jego rozmrażanie. Celem przejrzystości ekspozycji oraz oddzielenia poszczególnych rodzajów mięsa, winny być zastosowane szklane podziałki ruchome, które można dowolnie ustawiać w zależności od ekspozycji poszczególnego asortymentu. Segment lady przeznaczonej do mięsa powinien być oddzielony stałą szklaną podziałką od sąsiadujących segmentów celem uniknięcia zafałszowania temperatury. Oprócz temperatury bardzo ważnym czynnikiem wpływającym na jakość mięsa jest wilgotność panująca w jego otoczeniu. Producent opracował różne systemy zapewniające optymalne warunki do ekspozycji i sprzedaży świeżego mięsa.

W pierwszym systemie chłodzenia zastosowano powiększony o 33% parownik o specjalnej budowie, odpowiednich średnicach rur i ich zwiększonej ilości, co skutkuje wyższą o 30% sprawnością. Dzięki takiej budowie, wilgotność względna powietrza wewnątrz lady wynosi do 60% przy założonych, podanych wyżej temperaturach. System ten dostępny jest w ladach chłodniczych ENIXE i ELECTA. Następnym rozwiązaniem jest system nazwany S CONCEPT, dostępny w ladzie ETOILE , EVODUE i ENIXE. Jest to system grawitacyjny, który polega na zastosowaniu parownika zamontowanego pod blatem roboczym, oraz zintegrowaniu powierzchni ekspozycyjnej z ciągiem rurek z czynnikiem chłodniczym (pod powierzchnią na której eksponowane jest mięso), a w których ciśnienie czynnika chłodniczego sterowane jest za pomocą zaworu.

Takie rozwiązanie pozwala na utrzymanie w ladzie wilgotności względnej do 75%. Trzecie rozwiązanie G CONCEPT, dostępne w ladzie chłodniczej ETOILE, to połączenie dwóch poprzednich tj. niewielkie wentylatory wymuszają powolny ruch powietrza, a parownik i system zintegrowanych z ekspozycją rurek zapewnia stałą temperaturę. Dzięki niewielkiej prędkości schłodzonego powietrza, można prowadzić kontrolę wilgotności i temperatury. W tym systemie niecelowe jest stosowanie odmrażania, a mięso może w nim pozostawać na noc. Wilgotność względna w ladzie chłodniczej z tym systemem waha się od 80 do 85% dla w wyżej podanych temperatur.

Uwaga! Wszystkie lady, ze względu na środowisko kwaśne wykonane są ze stali nierdzewnej INOX AISI304, a parowniki zabezpieczone przed rozkładem, w procesie kataforezy. Celem podkreślenia barwy mięsa zastosowano specjalne oświetlenie CRIOLED.

Zadbajcie o prezentację i świeżość sprzedawanego mięsa, a zostanie to docenione przez klientów i zwiększa się obroty.

 

Jaki regał chłodniczy do sklepu?

Klienci z reguły mają dylemat jaki regał chłodniczy wybrać do sklepu? Przed decyzją, należy się zastanowić co chcemy w nim eksponować, jaki rodzaj i wielkość asortymentu. Należy zwrócić uwagę na szerokość korytarzy, ponieważ przed regałem chłodniczym zatrzymują się kupujący , celem dokonania wyboru i tworzą zatory. W związku z tym oferujemy regały chłodnicze o różnej szerokości i zastosowaniu.

Ważnym czynnikiem, ze względu na warunki sklepu, jest system zasilania chłodniczego. Biorąc pod uwagę szerokość korytarzy proponujemy regały samoobsługowe na nabiał, pakowane wędliny i owoce-warzywa: o szerokości 90 cm regał ANGEL, EURO PUKET, ENCORE, ETHOS i ENEOS. Ze względu na rodzaj zasilania chłodniczego oferowane regały chłodnicze występują w wersji przygotowanej pod agregat zewnętrzny: ENCORE, ETHOS oraz z agregatem wewnętrznym EURO PUKET PLUGIN ETHOS i ENEOS. Z uwagi na oszczędności energii elektrycznej, coraz więcej firm stosuje regały ze szklanymi drzwiami, w których zapotrzebowanie chłodnicze zmniejsza się o 50%. Wszystkie wymienione regały dostępne są w opcji z drzwiami szklanymi. Regał na warzywa-owoce posiada skośne lustro górne.

W standardzie zamontowane jest górne oświetlenie LED - 400K. Dostępne jest oświetlenie LED wszystkich półek Wszystkie regały wewnątrz, panel tylny oraz półki w regałach ETHOS, ENCORE wykonane są ze stali nierdzewnej INOX AISI304 co zapobiega korozji i zapewnia wieloletnie ich użytkowanie. Jednocześnie wszystkie parowniki zabezpieczone są w procesie kataforezy.

Jeżeli w sklepie brakuje miejsca na ekspozycję wędlin lub serów, ze względu na ograniczoną długość lady chłodniczej i szeroki asortyment, proponujemy specjalny regał chłodniczy ERIDE. W jego opcji jest wykorzystanie rurek i haków na wędliny. Dolna jego część to, w zależności od wersji, podręczny magazynek, zamykana chłodnia lub w miejsce na agregat wewnętrzny. Uwaga! Regał ERIDE dostępny jest w wersji grzewczej na ciepłe potrawy oraz w wersji gastronomicznej na pojemniki GN.

Znakomity design, perfekcyjne funkcjonowanie urządzeń są krokiem do lepszego funkcjonowania sklepu i zwiększenia jego obrotów.

 

Po co komory chłodnicze w sklepie?

Komory chłodnicze w sklepie to jego niezbędny element. W dzisiejszych czasach i dobrze rozwiniętej logistyce dostaw towarów wymagających niskich temperatur magazynowania zbędna jest budowa dużych komór chłodniczych zabierających miejsce magazynowania innych towarów, pojemników i skrzynek. Komory z paneli wypełnionych wysoko spienionym poliuretanem zastępują komory o grubych ściankach zewnętrznych i wewnętrznych. Obecnie komory budowane są dla niezbędnych rezerw towaru lub jego zmagazynowania przed dniami o zwiększonym natężeniu zakupów.

Naszym klientom proponujemy komory chłodnicze dla trzech grup towarowych dla temperatur dodatnich oraz jedną dla mrożonek i lodów. Stosując nasze rozwiązania, można podzielić jedną większą komorę na kilka odrębnych, niezależnych z własnymi drzwiami, sterowaniem i chłodnicami. Komory przeznaczone dla temperatur „0” i dodatnich nie wymagają podłóg, dzięki czemu nie ma progu, który jest barierą do wjeżdżanie wózkami z towarem. W przypadku komór na mrożonki, własna komora podłogi jest niezbędną. W zależności od magazynowanego asortymentu i temperatur jego konserwacji i przechowywania, stosujemy różne grubości paneli : dla temperatur dodatnich panele o grubości 7 cm, dla komór na mrożonki – panele o grubości 10 cm.

Uwaga! Komory można zdemontować i postawić w innym miejscu, ponieważ panele łączone są za pomocą haków dociskających. Również dzięki tej technologii powstają szczelne połączenia.

Dla sklepów specjalistycznych proponujemy komory na wino i inne alkohole.

 

Jakie rozwiązania w zakresie mebli chłodniczych dla sklepów spożywczych proponują Państwo na czas gorszej koniunktury gospodarczej.

Niestety, w doborze mebli chłodniczych nie ma znaczenia koniunktura gospodarcza. Ich zakup to inwestycja na wiele lat. W wypadku zakupu tanich, źle dobranych (niejednokrotnie przypadkowych) urządzeń wzrastają ich koszty utrzymania oraz konieczność wymiany po krótkim okresie użytkowania. W ten sposób inwestor ponosi o wiele większe koszty związane z zakupem, wyższymi kosztami użytkowania, serwisem a w końcu ponownym zakupem nowych urządzeń. Obserwujemy nasilanie się procesu wymiany i większe zainteresowanie nowym sprzętem.

 

Meble nowe czy używane - kiedy wybór danego rozwiązania jest ekonomicznie i funkcjonalnie uzasadniony.

Brak tutaj ekonomicznego uzasadnienia wyboru używane czy nowe. Oczywiście meble używane są tańsze, ale w mojej praktyce spotkałem się z różnicami w cenach sięgającymi tylko 20%. Oczywiście wszyscy porównują cenę jednego metra bieżącego, co jest rzeczą błędną gdyż handlowcom zależy na jak największej powierzchni wystawienniczej. Tak więc należy porównać cenę jednego metra kwadratowego powierzchni ekspozycyjnej, a to zmienia postać rzeczy. Oczywiście są urządzenia używane o zbliżonych parametrach wymiarowych.

Należy jednak pamiętać, że niejednokrotnie, sprowadzane używane meble są urządzeniami po dłuższym okresie eksploatacji, remontowane u importerów. Z doświadczenia (a mamy wiele zapytań) nie ma do nich części zamiennych, systemów sterowania i pozostałego oprzyrządowania. Są to urządzenia energochłonne, opierające się na starszej technologii. Należy również pamiętać o obostrzeniach związanych z czynnikiem R22.

Uznani producenci, mając na uwadze ogólnoświatowe zalecenia i tendencje, ciągle wprowadzają technologie pozwalające, między innymi, na oszczędność energii elektrycznej. Nowoczesne urządzenia zużywają, w stosunku do starszych, minimum 20% mniej energii elektryczne. Oczywiście, dalsze zmniejszenie zużycia energii można uzyskać dzięki zastosowaniu odpowiedniej technologii zasilania chłodniczego urządzeń znajdujących się na powierzchni handlowej i magazynowej (komory chłodnicze). Dalszym rozwiązaniem wpływającym na ekonomikę użytkowania jest stosowanie róznego rodzaju barier utraty temperatur takich jak drzwi szklane w szafach i regałach chłodniczych, przesuwnych pokryw w wyspach na mrożonki. Zastosowanie tych rozwiązań zmniejsza się dobową ilość cykli rozmrażania oraz kontakt kurtyn chłodnego powietrza z otoczeniem. Zaoszczędzona w ten sposób energia elektryczna w wydatny sposób zmniejsza ponoszone koszty.
Z uwagi na wysokie koszty energii, wiele nowoczesnych sklepów z powodzeniem stosują te rozwiązania.

 

Jakie są podstawowe zasady eksploatacji mebli chłodniczych w sklepie spożywczym gwarantujące ich długotrwałe użytkowanie.

Główne zasady to:

a) prawidłowy dobór urządzeń w stosunku do wymagań temperaturowych konserwowanych i eksponowanych produktów.

b) prawidłowy dobór zasilania chłodniczego: centrali oraz skraplacza) (uzależniony od zapotrzebowania chłodniczego urządzeń, położenia, odległości)

c) przeszkolenie personelu na temat prawidłowej obsługi, konserwacji i użytkowania urządzeń

d) prawidłowa, okresowa obsługa urządzeń wykonywana zgodnie z instrukcją. Stosowanie delikatnych środków czyszczących, przeznaczonych do kontaktu z żywnością

e) Okresowe przeglądy serwisowe (minimum raz na kwartał). Kontrola poziomów czynnika chłodniczego raz oleju w układzie. Należy zwrócić szczególną uwagę na czystość i drożność skraplaczy oraz parowników, bowiem ich zabrudzenia skutkuje słabą wymianą, a większym zużyciem energii elektrycznej (Uwaga ! Nieodzownie należy dokonać czyszczenia skraplaczy w okresie kwitnienia drzew, a zwłaszcza topoli

f) Przestrzeganie zasad rozłożenia i ułożenia eksponowanych produktów, należy przestrzegać maksymalnego załadunku towarem

g) zastosowanie wszelkiego rodzaju odbojników chroniących urządzenia chłodnicze przed różnego rodzaju uszkodzeniami mechanicznymi (wózkami, paletami itp)