Lady chłodnicze na świeże mięso - dlaczego powinna być utrzymywana wysoka wilgotność?

Świeże mięso jest jednym z najbardziej wrażliwych towarów na warunki przechowywania i ekspozycji. Związane jest to z warunkami otoczenia takimi jak temperatura oraz wilgotność. Temperatura wewnątrz lady na mięso powinna wahać się w granicach +1 do +4 stopnie. Przy zastosowaniu odpowiedniej technologii chłodzenia jest to łatwe do uzyskania. Wiele firm stosuje technologie o grawitacyjnym chłodzeniu. Jest to metoda nie pozwalająca na zastosowanie szerszych powierzchni wystawowych gdyż zimnie powietrze na dociera do frontu ekspozycji, a tym, samym nie osiąga założonych temperatur wewnątrz. Inną technologią zastosowaną w ladach jest wymuszony obieg powietrza. Jego przewagą jest szybkie osiągnięcie odpowiedniej temperatury i możliwość zastosowania szerokich powierzchni ekspozycyjnych. Ale ladach chłodniczych konkurencji, obieg powietrza wywołuje efekt osuszki powierzchniowej mięsa i zmniejszona wilgotność w ladzie.

Wilgotność w lądach chłodniczych w ofercie Italfrost

W oferowanych przez nas ladach chłodniczych na mięso, firma Criocabin zastosowała trzy różne systemy chłodzenia, które pozwalają na uniknięcie efektu osuszki i utrzymanie prawidłowych warunków ekspozycji mięsa świeżego.

a. System 250 M1 wilgotność 55% – 60% lady chłodnicze ENIXE oraz ELECTA

b. System S - CONCEPT wilgotność 65% - 75% lady chłodnicze ETOILE, EBONY, EVODUE, ENIXE (system grawitacyjny)

c. SYSTEM G – CONCEPT wilgotność 80% - 92% lady chłodnicze ETOILE, EBONY, EVODUE

Lada Enixe

Lada Electa

Lada Ebony