Jeszcze niedawno komory chłodnicze instalowane były na zapleczu sklepów i supermarketów. Służyły głównie do przechowywania towarów żywnościowych wymagających chłodzenia. Towary w dużych ilościach były ukryte przed okiem klienta. W obecnym czasie postrzeganie komór chłodniczych zmienia się w każdym rodzaju sklepów spożywczych, barach i restauracjach.
Wykorzystywane są do prezentacji produktów, spełniają równocześnie rolę (oczywiście zmniejszoną) podręcznego magazynu. Dzięki zastosowaniu przeszkleń w panelach oraz szklanych drzwi, klient może zobaczyć i wybrać interesujący go produkt. Firma CRIOCABIN proponuje takie rozwiązania przy zastosowaniu komór chłodniczych typ GENESIS oraz ELLE. Panele komór mogą być w wybranych kolorach, szyby i okna o rożnych rozmiarach.
Wymiary dostosowane są do wymogów klienta, powierzchni sklepu oraz prezentowanego towaru.. Zasilnie chłodnicze może być w formie monobloku ukrytego na suficie i zamaskowanego panelami ściennymi, lub zasilane zewnętrzne, które umożliwia zastosowanie wysokich komór. Poniżej przykłady nowoczesnych rozwiązań zastosowania komór chłodniczych w ofercie firmy CRIOCABIN..
Komora chłodnicza na warzywa owoce
Komora chłodnicza ELLE
Komora chłodnicza na półtusze i mięso
Komora chłodnicza na sery
Ekspozycja mięsa w komorze
Śierze mięso w komorze chłodniczej
Ekspozycja win w Komorze chłodniczej GENESIS
Komora z winami w restauracji
Komora GENESIS z monoblokiem